Offerte? Laat ons u bellen

U wilt weten wat het gaat kosten? Laat ons u terugbellen om een afspraak te maken voor een offerte. Dat is wel zo makelijk!

Heeft voorkeur voor een bepaalde tijd, laat ons dat even weten!

Oude technieken

Ook voor restauratie en het werken met oude technieken, worden de vakmensen van Loenens schilderwerken en houtrenovaties vaak ingeschakeld. Achterstallig onderhoud of het opknappen van vervallen woningen? U bent bij ons aan het juiste adres. Wij hebben bijvoorbeeld ervaring in het aanbrengen en herstellen van ornamenten, marmertechnieken en houtimitatie. Als u dat wenst brengen wij alles weer in de oorspronkelijke staat.

Een hout of marmer imitatie is een zeer natuurlijk uitgevoerde geschilderde imitatie van een bepaalde hout of marmer soort. Het is vaak een nabootsing van materiaal dat erg duur is. Tegenwoordig is er weer veel meer vraag naar deze vorm van oude schildertechniek.

Monumentenzorg maar ook particulieren en bedrijven met -vaak- oude of monumentale panden willen steeds vaker gebruik maken van het restaureren of het opnieuw aanbrengen van deze oude schildertechnieken zoals marmerimitatie, houtimitatie, vergulden of patineren.

Niet alleen bij restauraties speelt de marmerimitatie en houtimitatie een belangrijke rol. Ook nieuw aangebracht is het een aanwinst en opwaardering van uw bezit. Bij houtimitaties worden decoratieve houtsoorten als mahonie, grenen, eiken en teak nageschilderd met hun natuurlijke nerf, glans en soorteigen kleuren.

Marmerimitatie

Om verschillende redenen wordt er gekozen voor het imiteren van marmer. Veelal omdat sommige marmersoorten heel mooi, maar ook heel duur zijn. Ook door het zware gewicht van marmer of door bouwtechnische problemen kan voor een imitatie worden gekozen. Het is de kunst om marmer zo natuurgetrouw te imiteren. Het is telkens weer de uitdaging om, rekening houdend met de wensen en smaak van de opdrachtgever, tot een goed resultaat te komen.

Marmerimitaties wordt toegepast bij verschillende objecten: muren, deuren, lambrisering, kunstobjecten. De kleurstellingen van verschillende soorten marmer zoals carara (wit marmer), vert de mèr en port d’or zijn dermate decoratief, dat het echt niet van echt te onderscheiden is. U zult versteld staan van het resultaat. Loenens schildert voor u levensechte marmerimitaties en geeft zo ook uw huis de nostalgische sfeer terug. Ook nieuw aangebrachte marmerimitaties zijn een aanwinst voor uw interieur.

Houtimitatie

Bepaalde houtsoorten worden geïmiteerd omdat ze heel duur zijn of omdat ze bijna niet meer te verkrijgen zijn. Voor u als klant is het goedkoper om een grenenhouten in een teakhoutimitatie te laten schilderen, dan een echte teakhouten voordeur te kopen. Tegenwoordig wordt weer veel houtimitatie toegepast, omdat men weer oog krijgt voor deze ‘oude techniek’, met name eigenaars van oude panden of boerderijen. Meestal wordt een houtimitatie eenvoudig en rustig gehouden, maar hoe meer details en natuurgetrouw geschilderd, hoe groter het vakmanschap.

Om zo natuurlijk mogelijk manier een houtimitatie te schilderen is het elke keer weer een uitdaging om dit tot in de perfectie voor elkaar te krijgen. In principe is voor Loenens bijna alles (na) te schilderen waardoor de mogelijkheden eindeloos zijn.

Zo kan bijvoorbeeld ook een ontbrekend onderdeel van het echte materiaal worden aangevuld met imitatieschilderwerk. De houtimitatie kan perfect op de wensen van de klant afgestemd worden; alles is bespreekbaar mits het een natuurlijk uitziende imitatie blijft.

Vergulden of verzilveren

Goud en zilver wordt vaak gekoppeld aan rijkdom. Edelmetalen worden al eeuwenlang gebruikt om het interieur te verfraaien. Schilderijlijsten, ornamenten en sierlijsten, beelden, kandelaars, allerlei zaken lenen zich voor een laagje goud. Zilver of goud kun je ook een mooie verweerde antieklook geven met een laagje patina. Koper is prachtig als het groen uitgeslagen is door het natuurlijke oxidatie proces. Tin en zilver kun je goed gebruiken om oud zink of lood te imiteren.

Bladgoud vergulden of verzilveren kan worden toegepast op de meest uiteenlopende objecten.

Bladzilver of bladgoud wordt toegepast bij decoratieve verguldtechnieken zoals spiegellijsten of deurpanelen. Ook het vergulden of verzilveren in craquelé stijl is mogelijk! U zegt wat u verguld of verzilverd wilt hebben en schildersbedrijf Loenens voert het voor u uit.

Patineren

Patineren is een methode om een verflaag een oudere ‘look’ te geven. Wij kunnen patineren met verschillende kleuren zoals siena, oker, zwart of grijs en ook kalken met kalkpasta of kalkwas is een vorm van patineren. Maar de meest klassieke methode is het patineren met wit of gebroken wit met een donkergekleurd (omber) patina. Er ontstaat hierdoor een waas van ouderdom. Dit geeft een prachtig doorleefd effect.

Ook andere verfkleuren kun je heel mooi verouderen met een bruin patina. Helderblauw verandert op deze manier in doorleefd antiekblauw, naturellen en grijstinten worden er donkerder mee en de meeste felle kleuren afgezwakt worden.

Met de kleur van het patina kan ook nog gevarieerd worden. De klassieke bruine ombertint vervangen door grijs, lichtbruin, oker, zwart of zelfs wit. De mogelijkheden en combinaties zijn op deze manier bijna eindeloos.

Tip: Ook metaalkleuren lenen zich heel goed voor een patina. Een iets te glanzend zilverkleurig oppervlak kun je op deze manier in een mum van tijd veranderen in een doorleefd antiekzilver.